A tip-off in times of corona: amend your health & safety policy and risk inventory now!
De nieuwe Alcoholwet vanaf juli 2021; wat betekent dit voor de horecaondernemer? Dat leest u in deze blog.
Om alcohol te mogen schenken heeft een horecabedrijf in Nederland een Drank- en Horecawetvergunning nodig, ook wel tapvergunning genoemd. Dat wil zeggen, als u alcohol verkoopt die mensen direct bij u opdrinken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld kantines van sportverenigingen, studentenverenigingen en buurthuizen.
Per 1 juli 2021 treedt de Alcoholwet inwerking, die voortvloeit uit het Nationaal Preventieakkoord en de evaluatie van de Drank- en Horecawet. De Alcoholwet vervangt de huidige Drank- en Horecawet.
De wijzigingen hebben onder meer betrekking op de inrichtingseisen, verkoop op afstand (online verkoop), prijsacties, ‘wederverstrekking’ van alcoholhoudende drank en stagemogelijkheden.
De belangrijkste wijzigingen voor horecaondernemers worden genoemd in deze blog. Een van die belangrijke wijzigingen, het vervallen van de inrichtingseisen, wordt in deze blog uitgelicht.
Voor horecalokaliteiten blijft alleen de minimale vloeroppervlakte-eis (35 m2) bestaan. De Alcoholwet geeft gemeenten wel de mogelijkheid om in een verordening aanvullende eisen te stellen aan deze minimumvloeroppervlakte. Bijvoorbeeld als het gaat om een rijksmonument. Ook kan de gemeente een groter minimumvloeroppervlakte vaststellen. Het zal van de betreffende gemeente afhangen of zij hiervan gebruik maakt.
Onder de huidige regelgeving dienen horecabedrijven aan een aantal bouwkundige eisen te voldoen, zoals onder andere:
Met het voldoen aan deze bouwkundig eisen en minimale luchtzuivering zijn in de regel vaak flinke investeringen gemoeid.
Zowel het Bouwbesluit als de huidige Drank- en Horecawet kennen technische eisen waaraan een pand moet voldoen. Deze eisen zijn echter onderling verschillend. Het Bouwbesluit kent verschillende normen voor bestaande bouw en nieuwbouw. De Drank- en Horecawet maakt dit onderscheid niet.
Zeker in een historische binnenstad zijn er geregeld situaties waarbij de regelgeving knelt. Voor de verbouwing van een pand is keurig conform de regels van het Bouwbesluit een omgevingsvergunning verleend, waarbij later blijkt dat niet wordt voldaan aan de eisen uit de huidige Drank- en Horecawet. Een aanvraag drank- en horecavergunning wordt over het algemeen in een veel later stadium gedaan, vaak door de huurder (exploitant) van het pand. Op dat moment is de verbouwing van het pand al achter de rug.
Er zijn dus twee toetsmomenten voor de toetsing van deels overlappende en deels tegenstrijdige regels. Dit is belastend voor de ondernemer.
De eisen in Bouwbesluit gaan gelden voor horecalokaliteiten. Dat betekent één toetsmoment en één wijze van meten. Daarmee wordt tevens het probleem opgelost van de monumentale panden die nu niet aan de huidige eisen kunnen voldoen. Ook wordt het probleem opgelost dat gemeenten bij vergunningverlening voor ‘droge horeca’, die geen alcohol schenkt zoals koffiezaken en lunchrooms, onterecht toetsen aan de zwaardere eisen voor de ‘natte horeca’.
Het vervallen van de huidige inrichtingseisen betekent onder andere dat er minder strenge regels gelden voor het inrichten van toiletten (1). Er andere eisen worden gesteld aan de plafondhoogte (2). Het betekent ook dat de ventilatie-eis uit het Bouwbesluit gaat gelden (3).
Het bovenstaande betreft een aantal regels uit het Bouwbesluit. Voor de toepassing in een concrete situatie is het verstandig om advies in te winnen.
Bent u nu aan het verbouwen?
Wij adviseren u graag over de regelgeving.
Hebt u verbouwd en voldoet het pand niet aan de inrichtingseisen van de huidige Drank- en Horecawet?
Dan kunt u de gemeente in overweging geven om een vergunning onder voorwaarde te verlenen. Wij kunnen u hierbij helpen.
Is uw Drank- en Horecawetvergunning recent geweigerd, al dan niet op grond van de inrichtingseisen?
Wij staan u graag ter zijde in een bezwaar- of beroepsprocedure.
Wilt u een op maat advies en weten welke specifieke consequenties de nieuwe Alcoholwet voor uw horecabedrijf heeft? Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of wilt u actie ondernemen?
Neem dan contact op met Rieke Kramer.
A tip-off in times of corona: amend your health & safety policy and risk inventory now!
Increase in Distressed M&A in The Netherlands
Insights from the global M&A market in 2020